maandag 28 maart 2011

Vrijdag grote demo in Cairo - of heeft het leger gewonnen?

De Egyptische Jeugd Coalitie van 25 Januari, een conglomeraat van jongeren die de opstanden van dit vroege voorjaar hebben aangevuurd, roepen op tot een enorme demonstratie op vrijdag a.s. onder het motto: "redt de revolutie". Ze willen Tahrir daarom weer helemaal vol hebben,

Daarmee speelt de democratische oppositie met vuur. Het daagt het leger uit tot hard ingrijpen omdat dit soort demonstraties nu expliciet tot criminele daad zijn bestempeld. Maar veel belangrijker, het moet nu ook waarmaken dat het zoveel mensen op straat kan krijgen. Als dat niet lukt, zal het leger, samen met de Moslim Broederschap (MB) en de Oude Garde van de Nationale Democratische Partij (NDP), tevreden achterover leunen. Dan hoeven ze met die jeugd geen rekening meer te houden.

Ik vermoed dus dat de MB zijn aanhang zal oproepen om juist niet te gaan demonstreren. De MB wil nu laten zien dat zij de echte volksbeweging is. Probleem voor de MB is, dat dit een spijker aan de doodskist zal zijn van de eenheid van die beweging; de jeugd van de MB is veel meer verwant met de Jeugd Coalitie dan met de oude heren die al decennia de MB leiden. Dus ook voor de Broederschap staat vrijdag veel op het spel.

De 25 januari beweging is ziedend omdat op TV mannen als Fathi Soroer, voormalig parlementsvoorzitter, en Zakaria Azmi, leider van de NDP, weer vrolijk aan het woord komen in de media en een plek in het politieke leven opeisen. Volgens de oppositie moeten ze juist onmiddellijk worden berecht om hun rol in het oude regime van Moebarak en om hoe ze probeerden met het inhuren van 'tuig' de demonstraties van januari en februari te breken.

Omdat het leger vandaag heeft aangekondigd dat de parlementsverkiezingen echt door gaan in september, staat de liberale oppositie des te meer onder druk nu. Ze hebben maar 5 maanden (minus de maand Ramadan, dus eigenlijk maar 4) om hun partijprogramma's te schrijven, een achterban te zoeken, en om in alle 500 districten van Egypte leiders naar voren te kunnen schuiven die ook nog enige kans maken om te winnen. Dat gaat ze gewoon niet lukken.

Het ziet er erg somber uit voor die oppositie dus. Het grootste probleem is wel, dat het nieuwe parlement de grondwet volledig gaat herschrijven. Als de huidige liberale oppositie daarbij buitenspel komt te staan, kan het zomaar gebeuren dat de MB en de NDP - natuurlijk de grote winnaars bij de verkiezingen in september - in samenspraak met het leger tot een Grondwet komen die er helemaal niet democratisch uitziet.

Geen opmerkingen: