zaterdag 9 april 2011

Egyptisch opstand gaat nu tweede fase in

Mijns inziens is de opstand tegen het regime Moebarak vannacht in het een tweede fase terecht gekomen. Sinds Moebarak vervroegd pensioen kreeg van het leger heeft dat leger geen demonstranten gedood en lange tijd leefden veel demonstranten met de illusie dat het leger aan hun kant stond. Dat gevoel is de laatste weken al langzaam verdwenen door de politieke keuzes die het leger maakte die beslist niet in lijn zijn met de wensen van de liberale oppositie. Nu het leger ook bereid was op demonstranten te schieten zijn velen hun illusies totaal kwijt.

Vandaag werd door een paar duizend demonstranten op Tahrier tegen het leger gescandeerd. De 45-jarige demonstrant Abdoellah Ahmed zei vanmiddag: "De militaire raad is onderdeel van het corrupte regime. Het bestaat uit de hoofden van het leger die van Moebarak en die 30 jaar lange beroving van het Egyptische volk hebben geprofieerd."

Duizenden riepen vandaag om het aftreden van de militaire raad en het aanstellen van een bestuur van burgers. Maar het is volgens mij al te laat. Als de demonstranten op echte veranderingen hoopten hadden ze niet moeten feesten alsof de overwinning was binnengehaald met het vertrek van Moebarak, maar ze hadden toen, na 11 februari, gewoon moeten doorgaan met het leven totaal te ontregelen om een nieuw burgerregime af te dwingen. Toen geloofden ze dat het leger zou zorgen dat alles goed zou komen. Indertijd maakte me dat zo sceptisch over wat zou gaan komen. Ik zou wensen dat ik ongelijk had gehad.

Nu, twee maanden later, is Egypte demonstratiemoe. Misschien niet de paar honderduizend lui die de afgelopen maanden elke keer op de been kwamen. Maar die hebben weinig krediet meer bij de 84 miljoen Egyptenaren die niet demonstreren en die de gevolgen van de verandering diep in hun portemonnaie voelen. Vandaag wandelde mijn vrouw over Tahrier. Ze hoorde veel Egyptenaren argumenteren met betogers. 'Ga toch naar huis. We willen dat alles weer normaal wordt...'

Als de liberale oppositie echt meer van zijn oorspronkelijke doelen wil bereiken moet ze hopen dat ze de bevolking opnieuw achter langdurige grootschalige protesten kan krijgen. Als dat niet spoedig lukt, zou een behoorlijk deel van de verarmde bevolking wel eens het heft in eigen hand kunnen gaan nemen om de demonstranten tot 'normalisatie' te dwingen. De meesten waren het gewoon eens met ingrijpen door het leger vannacht.

Overigens, een ander bewijs dat het nog lang niet 'normaal' is hier, de onlangs opnieuw aangestelde Egyptische minister van oudheden Zahi Hawass besloot vandaag dat het Egyptisch Museum tot nader order gesloten blijft. Hij deed dit naar aanleiding van de gevechten op Tahrier tussen demonstranten en het leger vannacht. Het museum ligt pal aan dat plein. Naar velen aannemen worden sommige kamers in het museum nog steeds door de militaire politie gebruikt. De afgelopen maanden heeft het leger demonstranten gemarteld in het museum.

Geen opmerkingen: