vrijdag 8 april 2011

Macht van de Moslimbroederschap

Voor het eerst sinds het vertrek van president Hosni Moebarak op 11 februari, liep het Tahrierplein vandaag weer helemaal vol. De afgelopen week probeerden de liberale oppositiegroepen dit ook voor elkaar te krijgen, maar toen deed de Moslimbroederschap niet mee en was de opkomst schraal.

Nu was het juist die Broederschap die tot protesten opriep en voila, Tahrir bomvol. Ook in Alexandrie en Suez vinden trouwens soortgelijke massademonstraties plaats. Daarmee bewijst de Broederschap dat het de grote meerderheid van de demonstranten in de broekzak heeft. Het religieuze gehalte op Tahrier is duidelijk omhoog. Imam Safwat Higazi leidde de gebeden op Tahrier en op het platform was de Moslimbroederschap de voornaamste aanwezige.

Vandaag is de 'Vrijdag van de Reiniging'. De demonstranten zijn kritisch op de Hoge Raad van de Strijdkrachten omdat niet genoeg beloften worden waargemaakt. Vooral de geringe snelheid van de processen tegen de corrupte top van het regime-Moebarak bevalt de demonstranten niet.

Opvallend was de mars van studenten die vanaf Cairo University naar Tahrier kwamen. Ze willen de top van hun universiteiten wordt gezuiverd van Moebarakgetrouwen. Op allerlei universiteiten wordt dat argument overigens tegen veel professoren gebruikt die niet goed in de markt liggen bij de studenten. 'Revolutie' is het wachtwoord voor alles wat het volk graag wil. Gaat het straks geld regenen?

Opvallend ook: voor het eerst sinds 11 februari zijn er weer burgercommitees bij Tahrier: lui die elke bezoeker van het plein fouilleren. De vrees voor aanslagen en gevechten is beduidend toegenomen. Ook bestaat er veel zorg over de vraag of het leger gaat ingrijpen. Een aantal officieren heeft gisteren laten weten dat ze zullen demonstreren. Hun legertop dreigde ze onmiddellijk en ter plaatse te zullen arresteren. We hebben hier nog niets van gehoord. Een militaire helikopter vloog lange tijd boven het plein. Herinnert ons aan eerdere intimidatie door het leger.

En de Moslimbroederschap? Ik geloof er niets van dat ze werkelijk veranderingen willen. Wel moet de oude garde van die Broederschap zijn eigen jongeren tevreden stellen; door voorop te lopen in demonstraties wekt de beweging de indruk van deelname aan de 'revolutie'. Ik denk dat de zaak in werkelijkheid anders ligt; ik denk dat de Broederschap een overeenkomst heeft met de legertop en dat ze gezamenlijke doelen hebben. Snel verkiezingen, grote rol Broederschap in staat en samenleving, en in ruil daarvoor mag het leger zijn weelde en macht behouden. En ik voorspel dat van het regime-Moebarak maar heel weinig mannen echt gaan boeten.

Geen opmerkingen: