maandag 13 juni 2011

De Moslimbroederschap vreet ze op met huid en haar

De oude Wafd Partij heeft met de Moslimbroederschap een 'lijstverbinding' afgesproken voor de komende parlementsverkiezingen. In districten waar de Wafd sterke en populaire kandidaten heeft, zal de Broederschap zijn leden oproepen op hen te stemmen, en omgekeerd. Waar begint de Wafd aan... Veel zullen ze niet winnen, want als partij maakten ze teveel onderdeel uit van het establishment de afgelopen 50 jaar. Door deze afspraak zullen ze misschien een paar zetels veiligstellen? Voor de Broederschap staat zo'n overeenkomst heel mooi. Ze werken netjes samen met een liberale partij met seculiere trekjes. De Broederschap vreet ze op met huid en haar.

Een aantal liberale en secularistische partijtjes is ook druk in onderhandeling over soortgelijke afspraken om niet geheel versnipperd de verkiezingen in te gaan. In het Egyptische districtenstelsel gaat het net als in Engeland: 'The winner takes all'. Hoe meer de liberale en seculiere partijen versnipperd zijn, hoe zekerder de winst voor de Moslimbroederschap.

Hoewel... de Broederschap zou wel een behoorlijk wat last kunnen krijgen van de partijen die hen op rechts inhalen - die van de salafisten. De eerste salafistische partij, an-Nour, is van de week door de autoriteiten goedgekeurd. Er zullen er vast meer volgen. Naar verluid is zelfs de familie van de radikale sjeik Omar Abdel Rahmaan, die wegens terreurdaden in de Verenigde Statebn achter slot en grendel zit, bezig een partij op te richten. Het ziet er naar uit dat deze partijen te politiek onbekwaam zijn om veel kans te maken om zetels te winnen, maar ze kunnen bij de Broederschap stemmen wegtrekken. Vandaar misschien dat de Broederschap de alliantie met de Wafd Partij is aangegaan.

De Tagammu Partij, een verzameling van extreem links, ontkent intussen beschuldigingen dat het leden van de voormalige regeringspartij NDP (Nationale Demokratische Partij) zou toelaten in zijn gelederen. Nu zou dat voor die NDPers ook wel een grote ideologische sprong zijn. Maar onmogelijk is het niet; politiek in Egypte ging de afgelopen decennia om mannetjes met macht, niet om hun ideeen. Het is haast ondenkbaar dat de politici van de afgelopen decennia achter de geraniums gaan zitten. We zullen vast velen weer op het zachte pluche van de Maglis al-Shaab, het parlement, terugzien.

2 opmerkingen:

Peter Boswijk zei

JOs, er komt heel nieuw kiesstelsel aan in Egypte. Kort gezegd komt het er op neer dat 1/3 van de stemmen proportioneel gekozen wordt via partijen; de overige 2/3 via districten, maar dan geen first-past-the-post, maar een absolute meerderheid, zoals in Frankrijk. Het gekke is dat men 2 zetels per district te verdelen heeft; en dat de helft van de zetels naar boeren en werkers moet gaan. Zie hier de info: http://ahwatalk.com/2011/06/07/egypts-proposed-electoral-system/

Het ziet er vooral ingewikkeld uit.

Unknown zei

Dankje - ja het is ingewikkeld. momenteel wordt op grote schaal op allerlei Egyptische websites gediscusssieerd over een betere kieswet. Niemand weet nog hoe het echt gaat worden.

het voorstel dat er nu ligt zal weinig veranderen - de blog waarnaar je verwijst noemt dat ook - alles draait dan om hoe bekend/populair je als kandidaat bent in je regio.

Wat echt zou helpen zou het nederlandse systeem zijn. gewoon landelijke lijsten - zodat veel partijen de kans krijgen een paar zetels in het parlement te krijgen.

Het rare systeem dat nu is voorgesteld blijft een districtenstelsel - en zorgt dat een relatief grote partij (met bijv 20% van de stemmen) de grote meerderheid in het parlement kan krijgen.