vrijdag 7 september 2012

Salarissen toppredikanten in USA

Het Reformatorisch Dagblad bericht over de salarissen die predikanten van megakerken in de USA verdienen.  Dit zegt de krant:
DALLAS – De eerste voorganger van een megakerk in Amerika verdient tussen de 67.000 en 210.000 euro per jaar. Over het algemeen ontvangt hij jaarlijks tussen de 80.000 en 110.000 euro. Het salaris steeg de afgelopen twee jaar gemiddeld met 2 procent per jaar.
Dat blijkt uit onderzoek naar het salaris van voorgangers van megakerken in de Verenigde Staten. Leadership Network bracht de studie ”2012 Large Church Salary Report” onlangs naar buiten. De organisatie onderzocht voor de periode 2010-2012 iets meer dan 200 kerken in Amerika die ’s zondags meer dan 2000 bezoekers kunnen verwelkomen.

Ik denk dat het RefDag iets over het hoofd ziet.  In dit rapport gaat het over de salarissen die deze predikanten via de payroll van de kerk krijgen.  Als je dat ziet, moet je constateren dat dit alleszins redelijk is.  In de context van de Verenigde Staten zal niemand klagen dat een predikant die een gemeenschap van 5000 mensen leidt, een bovenmodaal salaris krijgt. Naar Amerikaanse begrippen is dit niet extreem.

Maar dit is slechts een klein deel van het verhaal... Want veel van deze megapredikanten gaan uiteraard boeken schrijven, ze beginnen een radio- en/of TV-ministry, ze gaan op het sprekerspad, en dat is waar ze echt de zegen des Heren gaan oogsten.  De megakerk is de basis, maar de echte centjes komen uit alles extra's die het zegenrijke megakerkleiderschap met zich meebrengt.

Door die perks kunnen sommige van die predikanten zelfs grootmoedig tegen hun kerk zeggen dat ze geen salaris nodig hebben.  Ze leiden hun kerkelijke bedrijf met hun office en dankzij een prima twee predikant of een business director, en hebben genoeg tijd voor de andere bezigheden die natuurlijk goed zijn voor het Evangelie, maar ook voor de cashflow van de annointed minister.  Als je van je kerk geen salaris vangt kunnen ze daar ook niet teveel klagen natuurlijk dat je vaak afwezig bent.

Geen opmerkingen: